24 uur volop genieten in Hanzestad Hattem met Travel Rumors

07-12-2022 12:00

Van natuurwijnen tot culinair dineren, een historische stadtour volgen of het grootste bakkerijmuseum van Nederland bezoeken, het bos in om te mountainbiken of paard te rijden, met een kano het water op of juist langs het water om een flink stuk te wandelen of te fietsen; de historische Hanzestad Hattem heeft genoeg te bieden voor jong en oud. Travel Rumors neemt je in 24 uur mee op pad door deze stad.

Slapen: logeren in een historisch pand

Aparthotel Hattem is gelegen in hartje centrum, aan één van de oudste straten van de stad. De mooie gevel mét detail – het varkentje – is dan ook niet te missen. Leuk weetje: dit hotel is het enige hotel in Hattem. Het hotel, wat vroeger een slagerspand was, is in 2021 door de huidige eigenaren volledig gerenoveerd en omgetoverd tot een luxe verblijf. Het hotel telt 5 kamers, onderling wisselend in grootte. De twee loft-suites hebben ook een pantry met mogelijkheid om te koken, een koelkast en vaatwasser. Ideaal wanneer je langer verblijft.

De inrichting is modern, met authentieke details van vroeger zoals de houten balken maar ook met een replica van één van de werken van Anton Pieck, een bekende Nederlandse kunstschilder die je wellicht kent als ontwerper van het sprookjesbos in de Efteling.

 

De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Daarnaast kun je extra’s bijboeken zoals een ontbijt bij Everyday Bread & Coffee. Inchecken doe je vooraf. Je ontvangt een digitale kamersleutel waarmee je de kamerdeur kunt openen. Ideaal; zo kun je na het inchecken direct Hattem gaan ontdekken!

 

Proeven: Hattem op een culinaire wijze

Everyday Bread & Coffee

Om de hoek van Aparthotel Hattem is Everyday Bread & Coffee gelegen. Zodra je de deur van het hotel uitstapt, komt de geur van versgebakken brood je tegemoet. Het is de perfecte plek om je dag te beginnen met een uitgebreid ontbijt. Uiteraard ben je er ook welkom voor een (ge)bakkie of uitgebreide lunch. Neem vooral nog wat lekkers mee voor thuis.

 

Restaurant De Voorburcht

Op slechts vijf minuten lopen van het hotel, in hartje Hattem, is restaurant De Voorburcht gelegen. De naam komt natuurlijk niet uit het niets; het restaurant is gevestigd in een burcht, dat rond 1400 is gebouwd. Het pand kent een rijke historie en is het laatste deel van de Voorburcht van kasteel de Dikke Tinne (ook wel St. Lucia genoemd). En ondanks dat de historie van het pand in ere wordt gehouden, vernieuwen de huidige eigenaren, Dennis en Gerlinde, erop los in de keuken.

De avond start met een heerlijke amuse, broodje en aperitief. Vervolgens kun je je wensen doorgeven voor het aantal gangen en natuurlijk smaken. Door te kiezen voor wine paring maak je de culinaire ervaring compleet. Leuk ook om te horen waarom de sommelier voor de wijn gekozen heeft die past bij het gerecht.

   

In de zomermaanden kun je plaatsnemen op het terras in de ruime binnentuin, op de koudere dagen natuurlijk binnen in het restaurant. Leuk detail: aan de muur hangen oude portretten, die toch eigenlijk niet zo oud blijken te zijn. Als je goed kijkt, zul je al snel iemand uit de bediening herkennen.
Klik hier en maak een reservering bij restaurant De Voorburcht.

Natuurwijnen van SEC

Groots fan van natuurwijnen of wil je die nou eindelijk eens gaan proeven? Dan ben je bij SEC aan het juiste adres. Bij binnenkomst in onze hotelkamer stond er een heerlijke fles voor ons klaar. Wat een cadeau! Dat smaakte naar meer en dus bezochten wij ook de wijnwinkel van SEC, gelegen in dezelfde straat als het hotel. Easy dus.
Staat een bezoek op de planning? Ga dan vooral even op zaterdag. In het weekend worden de wijnen opengemaakt om te proeven, uiteraard gepaard met wat lekkere versnaperingen die je tevens bij SEC kunt kopen. Wat te vieren? Bij SEC zijn wijnproeverijen mogelijk of een borrel op de vide in het monumentale pand.

 

Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum is een leuke activiteit voor zowel jong als oud. Bij inmiddels het grootste bakkerijmuseum van Nederland leer je op een interactieve manier alles over het werk van de bakker. Het museum telt maar liefst vijf historische panden die onderling door middel van een tunnel met elkaar verbonden zijn. De panden omringen de binnenplaats waar je tijdens de zomermaanden kunt plaatsnemen op het ruime terras.

 

Met een speurtocht leer je van alles over het bakkersleven, toen en nu, maar ook vindt er een voorstelling plaats waarbij de kids de bakker mogen helpen met het bakken van brood. Tot slot mogen de armen uit de mouwen om zelf iets te gaan maken wat uiteraard mee naar huis genomen mag worden. Behoefte aan nog meer lekkers? Breng dan voor vertrek nog even een bezoek aan de bakkerswinkel.

Bewegen: ontdek Hattem te voet

Omringd door bos en water maakt Hattem een geliefde stad onder velen. Zo kun je te voet het Voerman Struinpad afleggen. Het pad is aangelegd langs de IJssel als een ode aan de bekende Hattemse schilder Jan Voerman. Een pad waarbij je kunt genieten van de prachtige lucht en het silhouet van de stad. Het is een route met een lengte van zo’n 3.5km en brengt je via de natuur van de uiterwaarden van Schelle en Oldeneel. Leuke toevoeging is het pontje die je van de ene kant (Zwolle) van de IJssel naar de andere kant (Hattem) brengt.

 

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Hattem tijdens een wandeling? Luister dan vooral naar de Podwalk, ingesproken door niemand minder dan Daan Schuurmans. De wandeling start en eindigt bij Landgoed Molecaten en heeft een lengte van zo’n 5km.

Hattem heeft nog zoveel meer

24 uur is eigenlijk te kort om Hattem te ontdekken. Bij de Hattemse Gold & Countryclub ben je welkom om een balletje te slaan en ook Vadesto, gelegen aan de IJssel, biedt genoeg vertier voor jong en oud. Zo kun je er kano’s huren maar ook mountainbikes zodat je lekker het bos in kunt. Bij Herberg Molecaten kun je prachtige wandelingen maken en daarna in het restaurant opwarmen. Wat cultuur snuiven doe je in het Anton Pieck Museum. Bezoek je Hattem met kids? Bij restaurant De Ridderhof kun je heerlijk pannenkoeken eten. Ben je van plan Hattem in de zomer te bezoeken? Bekijk dan wanneer het grootste Chocolade Festival van Europa plaatsvindt. En in de winter kun je het Winterfestijn bezoeken. Kortom: genoeg te doen in Hattem! Meer tips lezen? Lees ook ons combi artikel met Elburg en Hattem tips.

Lees de blog op de website van Travel Rumors en bezoek de website voor meer leuke reistips: https://travelrumors.com/24-uur-volop-genieten-in-hanzestad-hattem/